Pages

Τετάρτη, Σεπτεμβρίου 26, 2012

ΑΓΙΟΣ ΠΑΝΤΕΛΕΗΜΩΝ [ΚΕΡΑΤΣΙΝΙ]

Η κάτωθι εικονιζόμενη εκκλησία του Αγίου Παντελεήμονα στα Ταμπούρια του Κερατσινίου στις μέρες μας ανήκει διοικητικά στην Ιερά Μητρόπολη Νικαίας (σσ. η Μητρόπολη Νικαίας ιδρύθηκε ουσιαστικά το έτος 1967 βάσει αποφάσεως της Εκκλησίας της Ελλάδος από το έτος 1965, περιλαμβάνοντας αρχικά τέσσερις περιοχές, τη Νίκαια, το Κερατσίνι, το Πέραμα και τον Κορυδαλλό, οι οποίες μέχρι τότε υπάγονταν στη Μητρόπολη Πειραιώς)

ΕΚΚΛΗΣΙΑ ΑΓΙΟΥ ΠΑΝΤΕΛΕΗΜΟΝΑ (ΚΕΡΑΤΣΙΝΙ) [HDR]


Ο υπό εξέτασιν ιερός ναός του Αγίου Παντελεήμονος βρίσκεται επί της οδού Ανακούς. Για την ιστορία, η Ανακού υπήρξε ένας ελληνορθόδοξος οικισμός, μεικτού πληθυσμού, κτισμένος σε υψηλό υψόμετρο, στο οροπέδιο του όρους Μουντάκ Οβά, στην Καππαδοκία. Στην Ανακού, η οποία ανήκε στο βιλαέτι του Ικονίου, γινόταν χρήση της ελληνικής αλλά και της τουρκικής γλώσσας ενώ διοικητικά, υπήρχαν δυο μουχτάρηδες (διοικητές), ένας χριστιανός και ένας μουσουλμάνος. Κατά το έτος 1924, σύμφωνα με τις διαθέσιμες πηγές, αναχώρησαν από την Ανακού για την Ελλάδα περί τις 140 οικογένειες με πάνω από 400 ανθρώπους συνολικά οι οποίοι διασκορπίστηκαν από τον ενδιάμεσο σταθμό που υπήρξε το λιμάνι του Πειραιά σε διάφορα μέρη της Ελλάδας (Κέρκυρα, Θεσσαλονίκη, Καστορία, Φάρσαλα, Ηράκλειο Κρήτης κλπ) αλλά και εκτός Ελλάδας. Στις μέρες μας, στην πάλαι ποτέ Ανακού (σσ. η τούρκικη ονομασία της είναι "Kaymakli") μπορεί κανείς αντικρίσει ορισμένα απομεινάρια της παλιάς χριστιανικής συνοικίας και της περίφημης υπόγειας πόλης με τις δαιδαλώδεις στοές.


Επιστρέφοντας όμως στα Ταμπούρια του Κερατσινίου, εισερχόμαστε στο εσωτερικό του ιερού ναού, με τον φωτογραφικό φακό να εστιάζει σε ένα Δικέφαλο Αετό, σύμβολο της ένδοξης Βυζαντινής Αυτοκρατορίας αλλά και της Εκκλησίας της Ελλάδος.


Ακολουθεί μια σύντομη φωτογραφική περιήγηση στο εσωτερικό του ορθόδοξου ιερού ναού του Αγίου Παντελεήμονα Κερατσινίου:

ΕΚΚΛΗΣΙΑ ΑΓΙΟΥ ΠΑΝΤΕΛΕΗΜΟΝΑ (ΚΕΡΑΤΣΙΝΙ)

ΑΓΙΟΣ ΠΑΝΤΕΛΕΗΜΩΝ [ΚΕΡΑΤΣΙΝΙ] [HDR]


DSC_4922_2117

CANDLES

Διαβάστε σχετικά θέματα:


Κείμενο - Πηγές:

Το κείμενο είναι πρωτότυπο, προϊόν προσωπικής έρευνας, προσωπικής εργασίας και προσωπικών εκτιμήσεων. Στοιχεία και πληροφορίες ελήφθησαν από τις κάτωθι πηγές:

http://asiaminor.ehw.gr
https://imp.gr/ieros-naos-agiou-pantelehmonos/

Φωτογραφίες:
  • Όλες οι φωτογραφίες του αφιερώματος ανήκουν στον γράφοντα το ιστολόγιο, διέπονται από κανόνες πνευματικής ιδιοκτησίας και προέρχονται από την προσωπική μου φωτογραφική σελίδα (ALL RIGHTS RESERVED).
  • Απαγορεύεται ρητά η χρήση, προβολή, αντιγραφή ή/και αναδημοσίευση με οποιοδήποτε τρόπο ή μέσο.
  • Όσοι παρανομούν διώκονται σύμφωνα με τις ισχύουσες διατάξεις του νόμου περί πνευματικής ιδιοκτησίας.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου