Pages

Πέμπτη, Φεβρουαρίου 25, 2021

ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΑ ΣΥΣΚΕΥΑΣΙΩΝ - ΒΙΣ Α.Ε.

Η Βιομηχανία Συσκευασιών Α.Ε., γνωστή απλά και ως ΒΙΣ, ιδρύθηκε κατά το έτος 1936, λίγα χρόνια πριν το ξέσπασμα του Β' Παγκοσμίου Πολέμου, από μια ομάδα Ελλήνων πρωτοπόρων επιχειρηματιών με σκοπό τη δημιουργία μιας βιομηχανικής εταιρίας με εξειδίκευση στη συσκευασία, αξιοποιώντας ένα "έξυπνο" και διαχρονικό υλικό, το κυματοειδές χαρτόνι. Το πρώτο εργοστάσιο παραγωγής χαρτοκιβωτίων της ΒΙΣ δημιουργήθηκε στο νέο Φάληρο και πιο συγκεκριμένο στο βιομηχανοποιημένο τμήμα του πάλαι ποτέ κοσμικού προαστίου, επί της λεωφόρου Αθηνών - Πειραιώς και πλησίον της κοίτης του Κηφισού ποταμού

Από τα πρώτα έτη λειτουργίας της, η ΒΙΣ πρωτοστάτησε στο χώρο της συσκευασίας, δημιουργώντας νέα τεχνογνωσία, ανοίγοντας νέες αγορές, αντικαθιστώντας προγενέστερους ανεπαρκείς τρόπους συσκευασίας και συμβάλλοντας αποφασιστικά στην ανάπτυξη και καταξίωση ελληνικών προϊόντων (λ.χ. σταφίδα, νωπά λαχανικά) εκτός συνόρων. 



Στην κάτωθι λεπτομέρεια από χάρτη των μέσων του 20ου αιώνα, με το Α' εργοστάσιο της ΒΙΣ να καταγράφεται επί της "βιομηχανικής" λεωφόρου Αθηνών - Πειραιώς, σε απόσταση αναπνοής από τις αποθήκες του ΟΔΙΣΥ, της πάλαι ποτέ κραταιάς φαρμακοβιομηχανίας ΣΑΝΙΤΑΣ, της ιστορικής σοκολατοποιΐας ΙΟΝ και του Ατμό-Ηλεκτρικού Εργοστασίου (ΑΗΣ) του νέου Φαλήρου.

Ενδεικτικά ιστορικά τεκμήρια από τον Τύπο του έτους 1958 σχετικά με την "ΒΙΣ" - Βιομηχανία Συσκευασιών Α.Ε. (Πρόσκλησις Τακτικής Γενικής Συνελεύσεως των Μετόχων και Γενικός Ισολογισμός του έτους 1957):



Κατά το έτος 1971, μετά από 35 χρόνια συνεχούς ανάπτυξης, η ΒΙΣ εισήχθη στο Χρηματιστήριο Αξιών Αθηνών. 

Ενδεικτικό ιστορικό τεκμήριο από το έτος 1978:

Διαφημιστική καταχώρηση της Βιομηχανίας Συσκευασιών - ΒΙΣ Α.Ε., η οποία χαρακτηριζόταν ως η παλαιότερη, μεγαλύτερη, πιο σύγχρονη και κάθετα οργανωμένη ελληνική βιομηχανία κατασκευής χαρτοκιβωτίων, μέσα από τις σελίδες του Τύπου του έτους 1986. Στην εν λόγω καταχώρηση γίνεται αναφορά στα τρία εργοστάσια της εταιρίας (Α' Εργοστάσιο Κατασκευής Χαρτοκιβωτίων του Νέου Φαλήρου, Β' Εργοστάσιο Παραγωγής Χάρτου στο Βόλο και Γ' Εργοστάσιο Κατασκευής Χαρτοκιβώτιων επίσης στο Βόλο) όπως επίσης και στα γραφεία της ΒΙΣ τα οποία βρίσκονταν επί της λεωφόρου Αθηνών - Πειραιώς στο νέο Φάληρο.

Στα τέλη της δεκαετίας του 1980 (έτος 1989), η εταιρία εισήλθε σε νέα φάση ανοδικής πορείας και ανάπτυξης της περνώντας υπό τον έλεγχο του Ομίλου Εταιρειών Φιλίππου. Στην κάτωθι φωτογραφική καταγραφή μέσα από τα ψηφιοποιημένα αρχεία του ΥΠΕΚΑ, οι εγκαταστάσεις της ΒΙΣ Α.Ε. επί της λεωφόρου Αθηνών - Πειραιώς καταγράφονται δίπλα στο διατηρητέο βιομηχανικό συγκρότημα κτιρίων με τις συνεχόμενες δίρριχτες στέγες (αποθήκες ΟΔΙΣΥ - πρώην Φαρμακοβιομηχανία ΣΑΝΙΤΑΣ):

Υπό τη διοίκηση του Ομίλου Φιλίππου, κατά την περίοδο 1994-1997, με την αξιοποίηση κρατικών επιδοτήσεων πραγματοποιήθηκε μια μεγάλη επένδυση ύψους 5,5 δις δραχμών στην οποία περιλαμβανόταν η μετεγκατάσταση της μονάδας παραγωγής χαρτοκιβωτίων από το ιστορικό κτίριο της λεωφόρου Αθηνών - Πειραιώς στη ΒΙ.ΠΕ Βόλου. 

Στις μέρες μας (21ος αιώνας), η ΒΙΣ Α.Ε. συνεχίζει την πετυχημένη πορεία της στο χρόνο όντας πάντοτε υπό τον έλεγχο του Ομίλου Φιλίππου. Στο νέο Φάληρο, το ιστορικό εργοστάσιο κατεδαφίστηκε και επί πολλά χρόνια στο άδειο και ανεκμετάλλευτο οικόπεδο 16,1 στρεμμάτων προ ρυμοτομήσεως και 14,8 στρεμμάτων μετά τη ρυμοτόμηση αντιστοίχως - στο οποίο ειρήσθω εν παρόδω πραγματοποιήθηκαν ανασκαφές που έφεραν στο φως αρκετά αρχαιολογικά ευρήματα - έκαναν κατά τακτά χρονικά διαστήματα την εμφάνισή τους τσαντίρια αθίγγανων που κατασκήνωναν εκεί. 

Αξιοσημείωτο είναι το γεγονός πως από τα τέλη της δεκαετίας του 1990 - οπότε και κατεδαφίστηκε το ιστορικό εργοστάσιο της ΒΙΣ Α.Ε. - μέχρι και το έτος 2015, η ισραηλινών συμφερόντων εταιρία Plaza Centers αρχικά σε συνεργασία με τον Όμιλο Φιλίππου σχεδίαζε την οικοδόμηση ενός εμπορικού κέντρου συνολικού εμβαδού 37.000 τετραγωνικών μέτρων υπό την ονομασία Helios Plaza και αργότερα (2010) σε συνεργασία με την κινεζική κατασκευαστική Beijing Chang Cheng Corporation Company (BCEGI) την ανάπτυξη ενός ακινήτου μικτής χρήσης που θα διέθετε και ξενοδοχείο, επενδυτικά σχέδια τα οποία ουδέποτε υλοποιήθηκαν λόγω διαφόρων πολεοδομικών και αρχαιολογικών περιορισμών. 

Όμως, κατά το έτος 2018, μετά την πώληση του ως άνω οικοπέδου από την προαναφερθείσα Plaza Centers (σσ. ο Όμιλος Φιλίππου είχε απεμπλακεί από το έτος 2000 πωλώντας το μερίδιό του στην ισραηλινή εταιρία) στην ολλανδικών συμφερόντων εταιρία TenBrinke Hellas και παρά τις όποιες ενστάσεις που αφορούσαν την ύπαρξη αρχαιολογικών ευρημάτων στον εν λόγω χώρο, ξεκίνησε κατά το έτος 2020 η οικοδόμηση ενός εμπορικού κέντρου συνολικής επιφάνειας περίπου 15.000 τ.μ. (δυο όροφοι, ένα υπόγεια, καταστήματα επιφάνειας 6.700 τ.μ. και 5.900 τ.μ. στο ισόγειο και τον πρώτο όροφο αντίστοιχα και 400 θέσεις στάθμευσης) το οποίο θα φέρει την ονομασία Ten Brinke Piraeus Retail Park. 

Εν τέλει, στις αρχές του έτους 2022 ολοκληρώθηκαν οι εργασίες κατασκευής του εμπορικού πάρκου το οποίο έλαβε την ονομασία Trade Estates Piraeus Retail Park.

TRADE ESTATES PIRAEUS RETAIL PARK (TOP PARKS PIRAEUS)

Διαβάστε σχετικά θέματα:

Οδός Αθηνών - Πειραιώς: Κατασκευή και εξέλιξη

Trade Estates Piraeus Retail Park

Κείμενο - Πηγές:

Το κείμενο είναι πρωτότυπο, προϊόν προσωπικής έρευνας, προσωπικής εργασίας και προσωπικών εκτιμήσεων Στοιχεία και πληροφορίες έχουν ληφθεί από τις κάτωθι πηγές:
  • Απαγορεύεται ρητά η χρήση, προβολή, αντιγραφή ή/και αναδημοσίευση με οποιοδήποτε τρόπο ή μέσο.
  • Όσοι παρανομούν διώκονται σύμφωνα με τις ισχύουσες διατάξεις του νόμου περί πνευματικής ιδιοκτησίας.

1 σχόλιο: